tiistai 25. joulukuuta 2012

Chile

Chilessa oon ollu ihan tosi vaha aikaa, 5 yota ja oon viel yhen yon ja huomenna lahen Argentiinaa. Olin kaks yota Aricassa, joka on rantakaupunki ihan Perun rajan tuntumassa. Saavuin aika myohaa Aricaa (2h eella perua ja Suomeen on enaa 5h aikaero) ja etin yosijaa vaik kuinka kaua, yritin ettii jotai halpaa reppureissailijoiden suosimaa mestaa mut en tietekaa loytany joten paadyin sit vaa harhailemaa jonnekii joka naytti ihan tosi epamaaraselta ja seuraavana paivana kuulin et se oliki paakatu. Ekan yon olin sitte yhen ihanan perheen luona joka yllapiti hostellia, mutta paikka naytti ja tuntu ihan kodilta ja ehka siks et miun huone naytti ihan samalta ku miun Yucatan maman kotona ja ku saavuin ni koko perhe oli olohuoneessa (isa,aiti,mummo ja kai 4 lasta) kattomassa tv:ta joulukuusen ymparilla ja joulukuusen juurella oli jo iso lahjapaketti. Tokan yon yovyin yhen coucsurfer isannan luona joka oli tosi mukava mut puhu iha tosi nopeesti ja epaselvasti ja kaytti yhen paivan aikana kaikki ne sanat mita miun saksalainen ja hollantilainen kaveri oli opettanu miulle Cuzcossa.

Nyt seuraa pieni perehdytys chilen espanjaan (suluissa espanjaks sama):

Kachay? (Entendiste?)=Ymmarsitko? Mut taa ei oo kysymys vaa sita kaytetaa lahes joka lauseen paatteeks ja siihe ei kuulu vastata
Kachaste?= (Entendiste?)=Ymmarsitko? Ja talla kertaa se on kysymys ja siihe vastataa Te kacho=Ymmarsin
Fi-le-te! tai la raja! Ku joku on tosi siistia, Meksikossa sanottas que padre! Tai que chido!
La vea (la cosa)=juttu
Weon/weon=kaveri tai tyyppi, meksikossa kaytettas wey!, ja meksikossa huevon/huevona eli webon/webona taas tarkottaa sita et joku on laiska.
Po (pues)=niinku, tai sinnepai en osaa kaantaa
Mina (mujer)=nainen
Apagar la tele(sammuttaa televisio)=ku juo sillee et muisti menee
Monoculiao=ku joku on iha idiootti (mono=apina culiado tarkottaa vaa havyttomyyksia)
Saccowea (mala onda/tonto)=ku joku on tyhma tai sellasta
Carretear (salir)=lahtea ulos vois kaantaa lahtea baanalle (haha) ku carretera on moottoritie
Altiro (ahorita)= nyt (heti) meksikossa ahorita tarkottaa 2h, kuulin kerra toissa jajajaja
Vete ala chucha!=Painu V****
Piscola=pisco (paikallinen vakeva alkoholi) kokiksen kaa
Linterna con dos pilas (taskulamppu kahden patterin kera)=pisco ja kaks lasia
Pololo (novio)=poikaystava
Polola(novia)=tyttoystava
Pololeando (noviar)= tapailla jotakuta
Bakan!=ku joku on supersiistia

Aricassa olin biitsilla kahtena paivana mut en kauheesti tykanny, ranta oli ruma ja tuuli kamalasti. Oon meksikossa aiemmi ollu Tyynenvaltameren puolisella rannalla ja sillokaa en kauheesti tykanny. Karibia on niin paljo paremi ja kauniimpi. Tulin yobussilla (eli oon ollu sitteki nyt jo 5 yota ja tanaa tulee kuudes taytee, voiks olla mahollista??) Calamaan (10h ja en todellakaa nukkunu hyvi ku keskella yota piti raahata kaikki kamat jostai helvetin tarkistuksesta lapi ja ootella kylmassa ulkona) ja aamusta vaihdoin toiseen bussiin (2h) ja tulin tanne San Pedro de Atacamaan. Tapasin samaisessa bussissa yhen chilenon ja sen kaa loydettii taa mein hostelli (El sol naciente) joka on varmaa halvin mahollinen 5000 pesoa eli n.8e (joka on iha jarkyttava ero esim bolivian 1e yolta tai perun n.2-3e yolta) ja vuokrattii pyorat ekana paivana ja ajettii 15km autiomaassa valle de la lunaa (kuu valley, mika se ois nyt suomeks.. laakso!!) ja etittii sita tosi kaua kunnes tajuttiii et kaikki se minka lapi oltii ajettu oli jo ollu kyseista laaksoa. Oli tietysti kamala kuuma ja meinasin kuolla (himourheilija ku oon) mut oli se sen arvosta ja maisema oli ihan mahtava vuorineen ja hiekkadyyneineen. En ollu koskaa ollu autiomaassa saatika ajanu pyoralla siella.

Taa San Pedro de Atacama on tosi kiva pieni kyla vaikka tosi turistimesta. Onnistuin ekana iltana kavelemaa sisaa yhtee baariin jossa nain heti ekana Suomen lipun ja olin iha ihmeissani kunnes selvis etta paikan omistaa joku Reijo, joka tosin ei ollu paikalla kyseisena iltana. On maailma pieni haha. Ja eile olin aamusta mein hostellilla facebookkailee ku sisaa kaveli miun italialialainen kaveri joka miun piti nahaki taalla ja joka sattumalta sattu samaa hostellii.

Tana aamuna herasin enne auringonnousua ja lahin geysir retkelle (yleensa oon vastaa tallasia typeria turisti retkia, mut halusin hirveesti naha geysireja) yhen israelialaisen tyton kaa joho tutustuin mein hostellilla ja loppujen lopuks retkiki osottautu ihan kivaks. Paastii jopa kuuma vesi altaasee hetkeks lammittelemaa. Geysireilla oli ihan sairaan kylma tuli iha rakas kotimaa mielee alkutalvesta ja mie olin ainoana idioottina lahteny tieysti capreissa ja ilma takkia. Kaytii myos jossai kylapahasessa jossa on vaa kirkko ja pari taloo ja 7 asukasta laamoineen ja vuohineen. Ostin laaman liha vartaan, ei kovin hyvaa, hirveen sitkeeta mut pakko oli maistaa ku kerra oli tilaisuus.

Oon kirjottaa tata paa-aukion puistossa samalla ku paikalliset rakens joulukuusen ja ripusti isoja joulupalloja puihin. Ei tunnu kyl yhtaa joululta, tallee suomalaisena varsiki on tosi vaikee paasta joulutunnelmaa ilma pakkasta ja lunta. Huomenna (perjantai 14pv) lahen sitten kohti Argentiinaa (10h vaihteeks bussissa) vaihteeks yksinaa kohti uusia seikkailuja. En kyl rehellisesti sanottuna oo ollu yksinaa lahes yhtaa ku koko aika tutustuu uusii ihmisii. Nyt ollaa taalla esim oltu porukassa neljastaa chilelaisen, italialaisen ja israelilaisen kaa. Ja viimesen paivan kolmestaa ku chilelaine lahti menee, se oli vaha kummallinen.

En tajuu et on vaa alle 2 viikkoo jouluu ja alle kuukausi aikaa matkustaa, saa naha mis vietan joulun ja uuden vuoden. Ja se tas just onki siistia, koska en tiia mistaa mitaa mut tiian et tuun viettaa ne just oikeitten ihmisten kaa ja ihan varmasti tulee olemaa hauskaa! Miulla on jo yks kutsu Rojasiin, Rosarion vieressa olevaa pikkukaupunkii ja Buenos Airesissa on pariki tuttua ja varma yopymispaikka. Ja itseasiassa tan tekstin kirjottamisen jalkee miun pari tuttua Meridasta (oli samalla luokalla miun kaa sillo ku olin vaihdossa ja ne oli ite nyt brasiliassa vaihdossa) kerto et ne viettaa joulun buenos airesissa ja pyys miut niitte kaa. Ois tosi kiva naha heita uusiks ja mukava viettaa joulu tuttujen kanssa!! Nyt oon Argentiinassa, Salta nimisessa kaupungissa. Oon viel yhen yon taalla ku tanaa illalla on kuulemma grillailua ja sit kaikki lahtee ulos, ehka paasen maistaa nii monesti mainostettua carne asadoa eli grillattua lihaa joka on kuulemma parasta just Argentiinassa (kuulin argentiinalaisilta eli tosi luotettava lahde jaja). HYVAA JOULUA IHAN JOKAISELLE

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti